Herfst onderhoud in aantocht

Herfst onderhoud in aantocht

klok-terug-wintertijdBijna de klok weer

Ondanks dat het deze 21e Oktober toch weer richting een buitentemperatuur van 21 graden gaat , moeten we toch rekening gaan houden met het feit dat de herfst echt aangebroken is.  Temperaturen gaan  vanaf hier bergafwaarts. De klok moet bijna weer verzet worden en de blaadjes beginnen van de bomen te vallen.

 

De Herst is een periode van voorbereiding voor de winter die gaat komen. In de Herfst moeten we zorgen voor het grote onderhoud aan de vijver en filters, zodat deze schoon zijn voor de temperaturen het vijverleven lam legt.  Vanaf een graad of 10 watertemperatuur begint het leven in de vijver al langzaam in de silentmodus te schieten. Onze vissen krijgen minder eetlust en gaan wat slomer reageren. Alles gaat wat trager. Dit is een teken dat we alles echt winterklaar moeten gaan maken.

 

herfst-vijver-koi-onderhoud

 In de periode dat de vissen rust willen hebben en kalm en rustig zijn, moeten we ze ook van die rust laten genieten.  Organen draaien op minder toeren en energie word precies verdeelt.  Onze koi is ook wat kwetsbaarder dan in de zomer, dus respecteer de wintermodus van een koi.

 

Voor we de winter in gaan is het zaak de koi genoeg reserves te hebben gegeven om de winter door te komen. Dit kan met een speciale korrel in de herfst of misschien wat extra vitaminen en mineralen. De UVC kan ook binnenkort uit en voor de zekerheid is het misschien wijs deze uit het systeem te monteren. Zo kan de vorst ook geen schade aanrichten.

 

Onze filter is ook aan een flinke schoonmaakbeurt toe. Waar we wekelijks alleen de eerste kamers en vortex schoonmaakte , gaan we nu de hele filter controleren op bioslib. Ook de vijver zelf en eventuele plantenfilters moeten goed schoon. Geen drap op de bodem nee compleet schoon. We gaan ook nog even de waterwaardes checken om zeker te zijn dat deze optimaal zijn. Nu kunnen we nog sturen, dadelijk word het wat moeilijker.

koi-herfst-onderhoud

Typisch voor de herfst is blad val. Alle bomen en struiken verliezen hun blad. Waar we dat dus juist niet willen hebben is in de vijver. Dus span een net over de vijver en maak op tijd de skimmer schoon om verstopping te voorkomen.

 

Nu met de grote schoonmaak achter de rug en sterke koi in de vijver bent u klaar voor de winter. Bedenk eventueel vast een strijdplan voor de afdekking van de vijver en op naar het volgend seizoen.

Reactie plaatsen

Koi, koi en nog eens koi !!

Onze vijver word gefilterd voor ultieme waterkwaliteit. 

We have over 9000 articles!