Verdoven van uw Koi

koi_eerste_hulp behandelen, verdovenVerdoving geeft u tijd en rust.

Het verdoven van een vis of koi geeft u de rust en de tijd om wonden, afstrijkjes of onderzoeken te doen. De vis zal niet als een dolle om zich heen spartelen en als zijn ogen bedekt zijn zal hij/zij alles toelaten.  Dosering is bij de meeste vissen gelijk , of ze nu klein of groot zijn. Het is belangrijk de vis in de gaten te houden en de fases te herkennen.
Als men een vis in een bowl plaatst met de juiste hoeveelheid Narcose zal als eerste kenmerk het evenwicht van de vis verstoord worden. De ademhalings bewegingen van de kieuwen gaan sneller en recht zwemmen word al een behoorlijke taak. Een lichte verdoving voor kleine ingrepen is te doen als de vis zich niet meer recht kan trekken.

De tweede stap is de fase dat de koi met de buik naar boven beland. De vis zal niet meer bewegen. Alleen de ademhaling zal nog plaatsvinden. Nu is de koi echt onder zeil en is super makkelijk te hanteren.

koi-behandel-tas-eerste-hulp-vijverkoi
Nu kan men de vis uit het water halen en behandelen. Leg de vis op een natte ondergrond en bedek de ogen met eventueel de koisok. U kunt nu rustig een minuut of 5 netjes de wond onder handen nemen. Wondbehandeling laten we zien in een ander filmpje. Als de klus geklaard is, is het tijd de vis weer bij zijn positieve te krijgen. U kunt dit doen door het water waar de vis normaal in zwemt , evt. extra te beluchten en de vis heen en weer te bewegen in het water. Lucht zal via de kieuwen de koi weer bereiken en langzaam komt deze dan uit de  roes.

Let goed op met verdoving en wondbehandeling dat alles van te voren al op zijn plaats staat. Blijf vooral rustig en vermijd stress en paniek. U heeft tijd genoeg ! Bent u niet zeker van uw zaak , zorg voor hulp, met zijn twee is de vis makkelijker en sneller te helpen.Engel Kromhout van der Meer
Door

Engel Kromhout van der Meer

op 01 Apr 2012

Leuke reportage!Alleen ik vraag mij af, is de dosering bij iedere Koi hetzelfde. Ik weet dat bij mensen, hoe zwaarder zij zijn hoe meer narcose er toegedient moet worden. Is dit bij Koi ook zo? Ik bedoel ik kan mij zo voorstellen dat bij een Koi van 30 cm 3 mililiter per 10 liter water voldoende is. Maar bij een excemplaar van 80 á 90 cm kan ik mij voorstellen dat er meer narcose per liter water nodig is.

De Buurman
Door

De Buurman

op 01 Apr 2012

Beste Engel Kromhout van der Meer, De verdoving zover ik er mee werk, en dat is hoofdzakelijk met die van House of Kata; Narcosis is voor elke vis hetzelfde. Belangrijk is dat je het gedrag van de koi in de gaten houd. In het artikel voor het filmpje heb ik die 2 fases van verdoving beschreven. Vorig jaar heb ik een goudvis moeten helpen. Deze had een steentje in zijn neusgat zitten en die moest eruit. Een veel kleiner visje dus als een koi. Ik heb toen specifiek gebeld met de vraag die jij ook stelt naar de fabrikant.

Reactie plaatsen