Kawarimono is een onderverdeling van niet metallic gekleurde koi die niet in de vorige lijst voorkwamen.

Bekenden in deze categorie zijn: Karasugoi, kumonryu, matsukawabake, hajiro, hageshiro, natuurlijk gekenmerkt als zwarte vis met verschil in wit patronen.

Ook lid van deze familie zijn de Goshiki, Kanoko Kohaku, Kanoko Sanke, Kanoko Showa, Kruisingen met de Shusui, zoals de Sanke Shusui, Showa Shusui, Bunka Sanke en de Goshiki Shusui. Op de Goshiki na zie ik u denken van al die soorten heb ik nog nooit gehoord. Dit zijn ook soorten die in de volksmond zo bijna niet voorkomen.  De beschrijving van deze soorten zullen we kort wel noemen in de link hieronder.

Bekendere Kawarimono Koi zijn o.a. de enkel kleurige vissen zoals: Kigoi, Chagoi, Ochiba, Soragoi, Midorigoi en onze rode koi de  Benigoi, Aka Hajiro, Akamuji.

Zijn we er dan, nee nog niet: We hebben de Ogon soorten nog: Ginbo, Kin Kabuto, Platinum Ogon, Nezu Ogon, Yamabuki,Orenji, Matsuba, kin Matsuba, Gin matsuba.  Een hele rits dus onderverdeelt in de Kawarimono klasse. Een beschrijving van de koi vind u als u de link volgt van de naam.