Geschiedenis

japans schrift voor nishikigoiNishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koivariëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis die bekendstaat onder de naam Magoi. Meer dan 2000 jaar geleden kreeg de vis zijn naam in China.
In het Chinees betekens het woord "mooie vis" en later zouden er vele mythes over de koi verteld gaan worden. Nee de koi is niet zomaar een visje. Later vananderde de naam in Nishikigoi, wat gekleurde koi betekent.

Historici zijn het erover eens dat het originele geboorteland van de koi Perzië was, het huidige Iran. Ongeveer 2000 jaar geleden werd de vis naar Japan overgebracht via landen als China en Korea.

In het berggebied Niigata werden de koi in eerste instantie gekweekt voor de eerste levensbehoefte. Men
kon daar in de strenge winters niet gewoon boodschappen gaan doen, omdat de sneeuw hele dorpen isoleerde van de
buitenwereld. Vandaar hadden ze de koi nodig als aanvulling op de rijst.

Tot zich daar plots in de kweek mutaties voordeden en er prachtig gekleurde karpers rondzwommen tussen de gewone zwarte karpers.koimuseum in niigata
Snel merkte de kwekers dat daar wel interesse in was en op dat moment probeerde ze de gekleurde karper te stabiliseren. Er ontstonden rode, witte en gele varianten en later zelfs kregen ze het daadwerkelijk onder de knie en waren de Kohaku, Asagi en Bekko een feit.

De tentoonstelling van de koi aan de rest van Japan en eigenlijk de rest van de wereld gebeurde in Tokio waar toen de grote Tokio tenstoonstelling was. Er werden 27 mooie koi naar Tokio gestuurd om zo de economie van het arme Niigata een stimulans te geven. De
koi ontving daar de 2e prijs en was een feit.

Pas in de 2000 eeuw, toen er betere manieren waren om de koi te transporteren werd de hype wereldwijd. Als we dan over transporteren  hebben denken we aan de trein en het vliegtuig, maar uiteindelijk was het de uitvinding van de plastic zak die de koi business deed bloeien.

geschiedenis van koiInmiddels zijn er natuurlijk al veel meer stabiele varianten van de koi, ook steeds meer landen zijn bezig met koi. Maar Japan blijft toch wel Nr. Uno is het kweken van Koi. Alhoewel onze Jos Aben hier in Nederland er ook een aardig handje van krijgt. Hij kweekt zijn koi, zelfs nieuwe soorten in Europa en kan toch wel tot de top kwekers op koi gebied benoemd worden.
Reactie plaatsen