Koi Voeding

Wat weten we nu eigenlijk over het voedsel van ons alles etende koi.  Hier proberen we de basis even bloot te leggen en hopelijk kunnen we u zo laten zien dat voedsel essentieel is voor "goed koi houden" en voer ons ook de band geeft met onze Nishikigoi, waar het allemaal om gaat.

het beste koivoer , house of kataAlgemeen.
Als we een zak koivoer gaan halen bij de vijverspecialist word ons vertelt wat er goed is voor de groei of kleur en welke extra's er allemaal in zit om de koi maar lekker te verwennen. Maar ieder voer bezit een bepaalde basis aan stoffen. Draai de zak of emmer maar eens om. Wat zit er nu altijd in het koivoer? Eiwitten,vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Al deze stoffen moet de vis binnenkrijgen voor een gezond leven. Het is dan ook noodzakelijk dat u een uitgebalanceerd voer koopt met al deze stoffen erin. Hier volgt een korte beschrijving van de verschillende stoffen:

Eiwitten.
Eiwitten bestaan uit aminozuren. In totaal een stuk of 20. Goed voer bevat voldoende essentiële aminozuren. Deze aminozuren zorgen dat de vis  groeit, dat de vis hersteld van beschadigd weefsel en voor de productie van eitjes of hom. Een tekort aan aminozuren en dus eiwitten verstoord de groei van de koi. Als dit een lange tijd het geval is kan het een vergroeiing van de ruggengraat veroorzaken.

Vetten.
Vetten vormen de bron van energie. Een koi kan zowat alle soorten vetten zelf aanmaken behalve linolzuren. Deze moeten dus is het voer aanwezig zijn. Linolzuren zorgen voor de groei. Als in het voer bepaalde vetzuren ontbreken, kunnen problemen ontstaan met het hart en de lever. Vetten hebben een laag smeltpunt en kunnen dus makkelijk door de vis worden verteerd. Vetzuren oxideren wanneer ze worden blootgesteld aan zuurstof. De vetten worden vooral opgeslagen in de lever bij de vis Als ze oud voer krijgen kunnen ze daar ziek van worden en zelfs aan sterven. Koop daarom niet voer wat over de datum is op een koibeurs of te veel voer, wat je niet op krijgt binnen een jaar.Liekoi voerlijn , gecertificeerd kwaliteitsvoer voor een betaalbare prijs

Koolhydraten.
Ook koolhydraten zorgen voor energie, maar koi zetten ze minder snel om dan alles etende vogels of zoogdieren. Te veel koolhydraten kan beschadiging van de lever veroorzaken. Het kan tevens zorgen voor een enorme opslag van deze stoffen in de vorm van glycogeen, wat een hartstilstand kan veroorzaken.

Vitamines.
Deze zijn van groot belang voor de normale stofwisseling en groei van vissen, vooral in de paaitijd. Vitamines hoeven maar in kleine hoeveelheden aanwezig te zijn in het voer, maar mogen zeker niet ontbreken. Er zijn twee soorten categorien aan vitamines; een soort die in water oplost en een soort die in vet oplost. De laatste soort wordt langzaam omgezet door de vis en wordt opgeslagen in het lichaamsvet. Een gebrek aan vitamines zal niet snel voorkomen.

eten eten is het belangrijkste voor de koi

Mineralen.
Deze hebben verschillende functies. Ze zorgen o.a. voor de opbouw van het geraamte, osmoseregulatie, de opbouw van zenuwen en het in stand houden van de gas wisseling in het bloed. De meeste mineralen worden opgenomen uit het water. Ongeveer 12 procent van het water bestaat uit mineralen. Informeer bij uw specialist altijd voor u voer koopt of er voldoende mineralen in zitten. Dit voorkomt weer een bult ellende achteraf.
Reactie plaatsen