Koromo

Nishikigoi uit de koromo klasse worden vaak zeer gewaardeerd door variëteiten verzamelaars. Ook mag in een Go-Sanke vijver vaak naast een chagoi ook wel de Koromo zwemmen. Koromo betekent : Omkleed. Deze term omdat de hi omrand word door een donkerdere kleur in de schubben.

Koromo kun je het best beschrijven als een Kohaku met een visnet over het rood. Een goede Koromo moet derhalve aan de zelfde eisen voldoen als een Kohaku en vooral het wit moet echt spierwit zijn. De tekening op het rood kan blauw, zwart of purper zijn.

 

Deze koi soort is ontstaan tussen een kruising ASAGI- KOHAKU en zijn varianten zijn:

Ai-goromo : komen het meest voor. 'Ai' betekent blauw; zo betekent Ai-goromo 'in het blauw gekleed'. De Ai-goromo heeft hi-schubben met blauwe halve cirkelvormige randen. Wat de tekening betreft ziet de Ai-goromo eruit als een Kohaku met de voorkeur voor een U-vormige koptekening.

Sumi Goromo : hebben sumi (zwart) op de hi-tekening. Dit geeft de vis een donkerder effect. Het sumi is vol aanwezig maar overheerst het hi niet. Sumi Goromo hebben niet die mooie nettekening van de Ai-goromo. Mooie Sumi Goromo zijn zeer zeldzaam. De sumi vlekken zijn meestal te groot zoals bij ons voorbeeld.

Budo Goromo : Budo betekent 'druif' en heeft betrekking op de tekening en de kleur van de koi. De paarsachtige kleur geeft de indruk van een tros druiven en komt zeer mooi tot zijn recht met het wit op de rest van het lichaam. De schubben hebben aan de voorkant rood met daarachter een paarse kleur. Een Budo Goromo mag een witte kop hebben in tegenstelling tot de Kohaku waar de tekening van de Koromo moet mee overeenstemmen.

Koromo Showa : zijn ontstaan uit een kruising van Ai-goromo en Showa. Over het hi van de Showa ligt de blauwe netwerktekening typisch voor de Koromo. Men noemt ze soms ook Ai-Showa.
Reactie plaatsen