Gyrodactylus, de huidworm

Huidworm


Gyrodactylus  de huidworm. Dit is 1 van de twee meest voorkomende worminfecties die je als koi houder tegen zult komen. Als je ze vroeg genoeg signaleert kunnen ze gemakkelijk verholpen worden. Gyrodactylus en Dactylogyrus , (kieuwworm) zijn allebei externe parasieten die de koi aanvallen met speciale organen waarmee ze zich aan de koi hechten. Gyrodactylus komt het meest op de huid van de koi voor en heeft een aantal weerhaakjes waarmee het zich aan de koi kan vastklampen. Wanneer je deze parasiet onder de microscoop zou bekijken (je kunt ze net niet zien met het blote oog) zul je tot wel vier jongen binnenin de worm kunnen zien.

Zuigwormen baren hun jongen levend, maar slechts één per keer waardoor de voortplantingssnelheid vrij langzaam is. Wanneer de zuigworm zich aan de koi heeft gehecht zal hij leven van slijm, huidcellen en bloed. Maar wanneer de zuigworm zijn gastheer verliest kan hij tot wel vijf dagen in het water overleven.
Dactylogyrus komt het meest voor op de kieuwen van de koi. Ook deze parasiet heeft haakjes om zich aan de koi te hechten, maar deze haakjes worden omringd door kleinere haakjes. In tegenstelling tot de gyrodactylus baart deze parasiet geen levende jongen. In plaats daarvan kan elke parasiet eitjes leggen en bevruchten.

Wanneer een eitje gelegd is kan het van de kieuwen af vallen en zal het zich in het water ontwikkelen tot een zwemmende larve. De larven kunnen zich snel ontwikkelen maar hebben een gastheer nodig om lang te kunnen overleven. Als een larve geen gastheer vindt zal hij binnen enkele uren sterven. Wanneer er een gastheer gevonden is zal de larve na een week volwassen zijn en zich beginnen voort te planten.
● Indentificatie is nodig d.m.v een afstrijkje van de huid wat je dan onder de microscoop bekijkt.

● Overmatige slijm productie van de huid wat weer kan leiden tot secundaire infecties.

● Verkleurde kieuwen met veel slijm, hierdoor kan de koi slecht ademhalen.

● Minder eten en vermageren.

● Schuren en springen

 
De Gyrodactylus kan je met een behandeling uitroeien omdat deze geen eitjes leggen.

Bij de dactylogyrus zul je meerdere behandelingen moeten toepassen omdat de eitjes van deze parasiet bestand zijn tegen chemicalieen. Je kan ze pas doden als ze uit het eitje zijn gekomen.

 

● Bij temperaturen boven de 12 graden- Expara van House of Kata. (behandelplan is bijgesloten)

● Tussen de 7 en 11°C kaliumpermanganaat 1.5 gram/1000 liter. Dit moet je 3 weken lang elke week een keer herhalen.
Reactie plaatsen