Koi BioSecurity

Koi Biosecurity


Biosecurity is in onze maatschappij geen nieuw item. Biosecurity staat voor:een set van preventieve maatregelen ter vermindering van het risico van overdracht van besmettelijke ziekten. In de veeteelt, bij boeren, slachthuizen, vogelopvang,dierentuinen enz.enz. leven deze preventieve maatregelen al jaren. Nu met Koi-biosecurity brengen we deels van de maatregelen mee naar onze eigen achtertuin en vijver. Zoals al aangegeven kunnen bacteriën zich razend snel vermeerderen als er een probleem ontstaat in uw vijver. Zeker als de bacteriedruk al hoog is hoeft er maar een schrammetje te ontstaan en word de vijver een tikkende tijdbom.
Ook s’winters en in de lente bij lage watertemperatuur die langzaam gaat stijgen kunnen hele colonies aan bacteriën zich vermeerderen terwijl de rest van het vijverleven nog op zijn gat ligt. De goeie bacterie, maar ook de slechte. En juist deze pathogene bacteriën bezorgen ons de laatste jaren veel kopzorgen. Ziekte ontstaat doordat juist deze slechte bacteriën de mogelijkheid krijgen om zich ineens explosief te gaan ontwikkelen. Voorheen altijd secondaire ziekten, maar helaas zien we de laatste jaren dat er ook zonder primair ziektebeeld ze ineens de overhand kunnen krijgen.

Bij een verhoogde bacteriedruk is het belangrijk om de oorzaak van deze verhoging te achterhalen. Bacteriedruk en waterwaarden regelmatig testen kan veel problemen voorkomen. De introductie van Koi Biosecurity omvat een plan met onderhoudsprodukt om ten alle tijden de bacteriedruk onder controle te krijgen. Men kan water laten testen op de bestaande druk in de vijver. Daarna, als de meetresultaten bekend zijn, word er een behandelplan uitgewerkt wat inhoud dat u bij uw onderhoud van de vijver gebruik gaat maken van Virkon-s aquatic.
Het meten van de bacteriedruk in uw vijver kan gedaan worden door dealers die meewerken met het programma van House of Kata. Op de site van House of Kata vind u deze lijst. Zij kunnen met een monster van uw vijver water een sample maken welke 24 uur in een stoof gehouden moet worden op een bepaalde temperatuur. Na deze 24 uur vormt zich op de sample een aantal wolkjes van rode stippen. De bacteriekolonie’s uitgedrukt in CFU. Cfu staat voor de kolonie vormende bacteriën. Met de sample als meetwaarde van uw vijver word deze schematisch vergeleken met reeds vastgestelde normeringen van de hoeveelheden cfu’s. Hieruit volgt de conclusie of u te maken heeft met verhoogde bacteriedruk of niet.
Deze Virkon-S Aquatic is een vijverdesinfectie middel. Het doodt pathogene, verlaagt het kiemgetal, bestrijdt virussen, bacteriën en schimmels. Koi worden gewoonlijk gehouden in gesloten systemen om een goede gezondheid te waarborgen, hebben veel van de vaardigheden betrekking op het vermogen en kennis van de hobbyist, om het filter systeem optimaal te laten werken en daarmee een optimale kwaliteit van het water te handhaven. Kortom om onze stap 4 goed uit te voeren is het zeker raadzaam uw water eens te laten testen en om Virkon-S Aquatic te gaan gebruiken in uw vijver.
Reactie plaatsen