Trichodina Parasiet (Video)

trichodina-parasiet-koi-vijverkoiTrichodina, de Ufo met haakjes.
Deze ciliaat komt voor op de huid en kieuwen. Vaak na transport of in vuil water. De trichodina is ook vaak niet in zijn eentje. Als men onder de microscoop kijkt dan zal de trichodina regelmatig vergezeld zijn met andere boosdoeners.
Hij gebruikt de vis als transport middel, maar tijden dat transport hecht hij zich vast aan de vis en beschadigt zo de slijmhuid.

De parasiet neemt de vis is eigenlijk als een vervoermiddel. Als ze al enige sprake kan zijn van dodelijke afloop van een vis door deze parasiet, dan is dit meestal doordat de vis zelf al verzwakt of andere bijkomende ziekte moet of zou gehad hebben.
Wat wel een probleem kan geven is dat deze parasiet zich zou gaan vasthechten op de kieuwen of een eventuele beschadigde huid.

Deze beschadigde huid geeft dan aanleiding tot een explosieve vermeerdering van deze parasiet Trichodina en een acute kans op secondaire infecties en bacteriele aandoeningen. Ze kunnen met hun schotel flink doordringen in de huid van de vis en zelfs in geringe aantallen voorkomen op gezonde vissen. 
Reactie plaatsen