Voorkom Koi Ziektes

Voorkomen van Koi Ziektes in 4 Stappen:


Maar eigenlijk is de laatste stap de eerste stap. We moeten ten alle tijden willen dat onze koi niet ziek word. Hier zijn we al mee bezig als we de vijver aan het bouwen zijn. We leggen niet voor niets een filterlijn aan. Hiermee willen we zorgen voor gezond water, een veilige leefomgeving voor onze vissen. Bij de bouw van de vijver letten we op uitstekende delen zodat de koi zich niet kan beschadigen. Eenmaal draaiende zijn we ons er ook van bewust dat we de filter schoon moeten houden, water moeten verversen en heel vaak voegen we ook waterverbeteringsmiddelen toe aan de vijver. bacteriën, whitepowder of clay, enz.enz.

We zijn dus eigenlijk al preventief bezig.. Deze voorzorgsmaatregelen behoren tot stap 1 het optimaliseren van leefomstandigheden en verzorging. Preventief omgaan met ziektes is ook het voorkomen van besmetting, stap 2.
Niet alles kunnen we hierin sturen, want het musje wat net bij de buren in de vijver gebaddert heeft komt nu bij u in de vijver drinken. Tja daar doe je weinig aan en is toch een mogelijke bron tot besmetting. Wat u wel kunt sturen is bv bij de aankoop van nieuwe koi, plaats deze eerst in quarantaine, laat ze wennen aan uw vijverwater, laat ze wennen aan uw koi alvorens ze in de vijver te introduceren. Zorg zelf ook altijd voor schone handen als u uw koi voert en zorg voor schone netten, emmers en transport bakken.

Stap 3 is de verhoging van de weerstand of handhaven van de weerstand. Voeding speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Koi voer moet voldoende bouwstenen bevatten voor een optimale gezondheid en een goed functionerend immuunsysteem.
De laatste stap ter preventie van ziekten is het verlagen van de bacteriedruk. In onze vijver bestaat hoe dan ook een bacterie cultuur. Dan zijn goede en kwade bacteriën te samen. Bij een gezonde vijver overheersen de goede bacteriën natuurlijk, maar uitsluiten dat er geen kwaadaardige bacterie rondzwemt kun je niet. Dit geeft ook helemaal niets, dit hoor erbij. Zaak is wel bij deze punt 4 dat wij de kwaadaardige bacteriën ook niet de kans moeten gaan geven om te kunnen gaan vermeerderen en overheersen. Het vermeerderen van kwaasaardige bacteriën gebeurt altijd als er iets niet goed is ,bv veel bioslib, stress in de bak, dode vissen op de bodem, gigantische overbezetting en ga zo maar door. kwaadaardige bacteriën wachten de kans af en reageren acuut als er dingen mis gaan.

Dus aan de basis van verlagen van de bacteriedruk ligt een stuk onderhoud van de vijver. Daarnaast is in 2010 de firma House of Kata weer een stap verder gegaan door het fenomeen: Koi Biosecurity tot leven te brengen.

 
Reactie plaatsen