Witte Stip ,Ichthyophthirius multifiliis

Witte Stip ,Ichthyophthirius multifiliis


Witte-stipziekte is denk ik de meest voorkomende parasitaire infectie bij zoetwatervissen.  Deze eencellige ciliaten  bewegen zich voort met hun talrijke trilharen die ook als voedingsorgaan gebruikt worden.

Vissen worden erg vatbaar voor deze parasiet en de witte stip zal ook zeker toeslaan als er plotselinge veranderingen optreden in de omgeving van vis. Dit kan zijn veranderingen met temperatuur. U ververs uw water maar daardoor word hun omgeving veel warmer of kouder. Het kan ook zijn dat u grote veranderingen aanbrengt in de filter. Ook dit kan Witte stip veroorzaken. Het is dus vaak de reactie van stress en verkeerde waterkwaliteit wat witte stip kan opwekken.
Koi welke gezond zijn en in een gezond systeem rondzwemmen zullen geen enkele moeite hebben met deze parasiet, een keer schuren kan ze van die ene parasiet al verlossen. Indien echter de omstandigheden minder gunstig zijn,zoals bv het inbrengen van nieuwe Koi,dan kan een enkele witte stip  zich supersnel vermeerderen, ook als de conditie van de Koi niet optimaal is kan het fout gaan. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat parasieten altijd aanwezig zijn in ons water maar alleen kunnen toeslaan als er onrust in de bak is..
De ziekte is makkelijk te herkennen aan de 1 mm grote witte stippen op de vinnen, staart, huid en kieuwen.  Wel is de infectie dan al een aantal dagen oud. Het is beter de stip eerder te traceren. Hoe dan? Observeer het gedrag van uw vissen en zij laten dit meteen zien vanaf dag 1.

De vissen worden schichtiger, beginnen met schuren en flitsen en er word meer slijm geproduceerd.
Een ander heel belangrijk ding bij deze parasiet is de levenscycles. Witte stip kent een ingewikkeld levenscyclus en kan zich snel door een vissenbevolking verspreiden. De witte stipjes op de huid, vinnen en kieuwen worden rijp wanneer ze ongeveer 1 mm zijn, breken dan door de huid heen en vallen eraf. Binnen een paar uur nestelen ze zich in de vijver en vormen ze een kiemcel.
Ze vermenigvuldigen zich vervolgens, waardoor meer dan duizend kleine infectiehaardjes worden gevormd. Wanneer deze zwermsporen uit de kiemcel breken, moeten ze binnen 24 uur een gastheer vinden om te overleven. Koi die besmet zijn vertonen de kenmerkende witte stipjes
De bestrijding van de witte stip moet hierdoor schematisch uitgevoerd worden. Een eenmalige behandeling is bij stip niet afdoende. We kunnen namelijk alleen de volwassenen bestrijden en niet de nog uit te komen witte stip.  Dus een aanpak met medicijnen dient na 3 dagen herhaald te worden en dan zelfs moeten we nog controleren na een dag of 2 of er helemaal geen sporen meer aanwezig zijn.
Reactie plaatsen