Tam maken van Koi

Een van de meest unieke en spannende dingen van het houden van koi is dat u uw koi uit de hand kan laten eten.
Geen enkele andere siervis kan dat worden aangeleerd, maar koi zijn intelligent genoeg om dat te leren.

Het hele trainingsschema duurt maar enkele dagen. Wel is het zo bij heel jonge visjes (tosai), wilt het wel iets meer tijd in beslag nemen, zeker als er maar enkele in uw vijver zitten. Als de groep wat groter is zal er ook sneller een stoere koi het voortouw nemen. Bij meerjarige koi is tam maken echt maar een aantal dagen werk.

 

De training kunt u het best beginnen meteen als de koi zijn aangekocht. Het is toch al wennen in de nieuwe situatie.
Een vis die al jaren bij u is zal het trucje ook niet meer willen leren, athans als er nieuwe koi bijgezet word wil de oude
garde wel hun positie in de vijver verdedigen en waarmaken.

De truc is om te langzaam te beginnen. Elke dag voert u op 1 punt, routine dus. Straal altijd rust uit en maak nooit geen
plotselinge bewegingen. Uw koi moet u leren vertrouwen. In het begin kunt u gebruik maken van bv een voederring zodat het voer bij u blijft aan de kant. Ook kunt u een babyflesje gebruiken die u vult met korrels. Knip hiervan het tuutje eraf en houd deze in de hand. De koi zal de korrels eruit moeten halen.

Als dit al lukt kunt u het voer in uw hand houden.Dompel langzaam uw hand in het water en laat een paar korrels gaan.Het lijkt misschien in het begin wel dat de koi geen aandacht besteed aan u, maar niet is minder waar.

Ze zijn zich wel degelijk bewust van de hand in het water en het voer, wat ze o zo graag willen hebben.Doe dit een aantal dagen achter elkaar en de koi zal beseffen dat uw hand degene is die altijd het voer aan hun geeft.

U moet hier ook niet te snel opgeven. Eten ze niet uit de hand, dan PECH. Dan maar geen eten. Ze verhongeren echt niet en u moet het blijven proberen. Eten is voor koi nr. 1 , dus ze komen wel alleen u moet geduldig zijn.

Zodra de vis helemaal het vertrouwen heeft in u , kunt u ook uw routine wat uitbreiden en wat meer bewegen enz.
De koi is bekent met het handvoeren en zal dit ook elke dag van u verwachten. Slaat u een keer een dag over omdat u haast heeft? Geen probleem, de volgende dag zijn ze er gewoon weer bij.

Als u eenmaal uw koi tam hebt dan is het natuurlijk logisch dat uw bezoek, de buurt, alle kinderen uit de buurt etc.etc. zien hoe goed u
wel bent in het koi trainen en hoe geweldig het is om ze met de hand te laten eten. Let dan wel op een aantal dingen. Bewaar altijd de rust. Harde
geluiden,plotselinge bewegingen schrikt de koi af. Ook het voeren door anderen is een aandachtspunt. Laat altijd vooraf de handen desinfecteren anders krijgt u achteraf de rekening gepresenteerd.

Nou zie je wel. Een koi tam maken kan iedereen. Het is zelfs zo dat na een tijdje de koi u herkent door de loop die u heeft.
Dit is wat hun zo uniek maakt.
Reactie plaatsen