Grote Lisdodde, goed in waterzuivering

een must voor de plantenfilter de grote lisdoddeGrote lisdodde.


Lisdodde wordt groot, zowel diepe als ondiepe waterzones.Het is een oeverplant, met makkelijk herkenbaar uiterlijk. Het heeft een verdikking aan het uiteinde van de stengel, de zogenaamde sigaar. Kleine lisdodde is lager en dwerglisdodde is een slanke lisdodde, beide worden niet te groot en vormen geen risico voor de waterdichting. Bonte lisdodde is ook een mogelijkheid.Dit is een cultuurvorm van een Japanse vorm van grote lisdodde. Het zijn erg mooie waterplanten maar, bont- vormen groeien beduidend trager en deze vorm is bovendien niet helemaal winterhard tijdens koude winters in koudere streken.

 

grote lisdodde een goede waterzuiveraar

Lisdodde is een grote waterzuiveraar: Niet zo zeer omdat het zelf water zuivert, maar deze plant transporteert zuurstof naar de wortels.
Daardoor ontstaat rond de wortels een gebied waarin zich bacteriën kunnen vestigen welke zuurstof nodig hebben (aeroob). De bodem zonder lisdodde zou zuurstof-arm zijn (anaeroob). De aerobe bacteriën breken met name nitraten, nitrieten en fosfaten af. Dus in elke plantenfilter zou lisdodde voor moeten komen.
Reactie plaatsen