Beadfilter, Bubblebead,

compleet voorgeinstalleerd te leveren beadfilterBeadfilters:


Kennen eigenlijk weer 2 soorten van filtratie: Mechanische filtratie: de korrels drijven in een gesloten vat zitten daardoor heel erg dicht op elkaar. Het water wordt er door de druk van de pomp doorheen geleid waardoor de vuildeeltjes in deze korrels blijven
hangen. Naarmate het filter langere tijd wordt gebruikt, wordt ook de biofilm (een plakkerige laag) om de korrels dikker waardoor er steeds fijner vuil kan worden opgevangen.

Biologische filtratie: de plastic korrels hebben een aanhechtingsoppervlakte van zo'n 1600m2 per m3 (6 x zo veel als bijvoorbeeld een blauwe Japanse mat). De biofilmlaag om de korrels biedt dus gigantisch veel oppervlakte voor de bacteriën voor het afbreken van ammonium en nitriet. Dus met een redelijk compacte filter kun je behoorlijke hoeveelheden water filtreren.

De voorkeur is overigens wel dat ook voor een beadfilter een voorfilter geplaatst word. Het grofvuil word dan mooi opgevangen en niet vermorseld door een pomp. Een voordeel van de druk die in zo'n vat zit is dat het uitgaande water met power dus naar een waterval kan, of voor stroming kan zorgen in de vijver. Een heel groot nadeel is dat de aanvoerpomp redelijk krachtig moet zijn en dus meer wattage moet hebben. Daarbij is het ook zo dat bij het spoelproces , onder druk de kunststof beads gereinigd worden en zo ook een hoop bacteriën verdwijnen.

bubble bead house of kata liekoi

Dat brengt ons dan  eigenlijk meteen naar de voorganger van de Beadfilter,

de bubblebead.


Hier word met hetzelfde principe gewerkt alleen niet op druk. Ook hier zitten korrels in die bovenin de teletubie zich verzamelen. Het water moet door de hals en door de beads zich een weg banen terug naar de vijver.Bij het schoonmaken zet men de toevoer dicht en de spoelkraan open. Via een lucht inlaat aan de onderkant zal er dan lucht in de Bubble stromen en het pad kruisen van de beads die naar beneden komen. Ook hier weer door de smalle hals. De beads worden gespoeld zonder druk en water stroomt er gecontroleerd uit samen met de vuildeeltjes. Het enige nadeel van deze filters is dat ze hoger zijn als de beadfilters dus nemen ze meer plaats in beslag.

 

 
Reactie plaatsen