De Vortex , voorfilter

voorfilter-vortex-house-of-kataDe vortex,


of draaikolkfilter is een leeg, cilindervormig filtervat met een trechtervormige onderkant. Het vijverwater komt aan de onderkant de vortex binnen en gaat er bovenaan terug uit. Het water wordt zo gestuurd dat er een constante draaikolk ontstaat die er voor zorgt dat de zwaardere delen naar buiten gedreven worden weg van de centrale afvoer van het water. De afvoer zit centraal en bovenaan omdat daar de stroomsnelheid het kleinst is en het vuil het verst van de oppervlakte verwijderd is.

In de bodem is een aflaat voorzien zodat men regelmatig het bezonken vuil weg kan weg spoelen. Vooral de doorstroming is belangrijk voor de goede werking van een vortex, hoe lager de stroming is hoe beter het vuil zal bezinken. Een vortex zal dan ook zelden te groot zijn. Volgende waardes kunnen aangehouden worden als het maximale debiet van een vortex, om een goede werking te bekomen :
Vortexdiameter 80cm: 6.000 l/h  ,Vortexdiameter 100cm: 11.000 l/h  ,Vortexdiameter 120cm: 18.000l/h , allen met een grote inlaat van 110 diameter. Ter ondersteuning van de Vortex werking kan men besluiten om er een raamwerk van borstels bij te hangen om zo het grof vuil nog sneller te laten opnemen.  Het onderhoud van een Vortex is vrij makkelijk maar moet echt wekelijks gebeuren. Het zal een kwestie zijn van de kraan open zetten , na de toevoeren eerst dichtgezet te hebben en dan de inhoud naar de riool laten lopen.

Voordelen :draaikolk-effect-vortex


Filtert grof vuil
Makkelijk in onderhoud
Slibt nooit dicht

Nadelen :


Het vuil blijft in het water waardoor het rottings proces verder gaat,veel water nodig voor het spoelen
Neemt veel ruimte in

 

Bron: Harry v Barreveld www.hatibakoi.nl , koieagle.nl
Reactie plaatsen