Eiwitafschuimer

eiwitafschuimer in werkingEen eiwitafschuimer word in de vijverwereld vaak gezien als bij-filter. Maar eigenlijk zou dat niet de opvatting moeten zijn. Een eiwitafschuimer kan enorm helpen met het verbeteren van de waterkwaliteit.  In de rubriek "filteren van water"hebben we het gehad over de drie soorten filtertechnieken die we gebruiken in een vijver. Mechanisch, biologisch en chemisch. Een eiwitafschuimer  is eigenlijk een combinatie van een Mechanisch en een Biologische filter.

Het principe berust op het in contact brengen van vijverwater met lucht. Hierdoor ontstaat schuim wat we afvoeren en waar allerlei stoffen in zitten. Maar de schuim krijg je niet zomaar. Kraanwater en lucht maken weinig schuim.

In onze vijver zitten allerlei stoffen opgelost in water. Deze stoffen ,de afvalstoffen bestaan uit eiwitten, lange ketens aminozuren die aan het begin van de keten een andere lading hebben dan aan de staart.  Doordat het luchtbelletje ook geladen is hecht de aminozuur zich hier aan. Daarbij klitten de ketens ook nog aan elkaar en krijg je als water en lucht weer gescheiden word het schuim.

eiwitafschuimer-kinshi-vijverkoi

In de zee aquarium branche is een afschuimer iets heel gewoons. Dat komt omdat het daar voor 100% zijn werking kan doen en dus voor 100% afvalstoffen kan verwijderen. Helaas is dat niet zo in de vijver. Effectief zal de filter zijn voor een 50 %. Reden hiervoor is dat in de vijver zoetwater zit. Wat gebeurt er met lucht in zoet water? Dat zet uit en trekt elkaar aan. Daardoor krijgen we minder aanhechtingsoppervlak. In zout water zet het minder uit en stoten ze elkaar af. Veel meer kleine belletjes dus.

De afschuimer haalt een groot aantal afvalstoffen uit het water, voordat deze bacterieel worden afgebroken. Dit zijn zweefstoffen, voedselresten, urine, uitwerpselen, rottingsgassen, kleurstoffen en afbraakproducten. Kortom: de eiwitten, aminozuren en ammoniak. De vijver word dus met een afschuimer helderder en heeft minder last van pieken in de waterwaardes.

De ketens zoals al gezegd zijn dus geladen.De kop is namelijk polair, de staart is apolair. Dus zelfs verschillende metalen, stikstofverbindingen en fosfaten, die verbonden zijn aan organische moleculen kunnen zich zo aan de polaire kop koppelen. Zo kunnen ze ook worden meegenomen in de bellenstroom en afgevoerd worden.

schuim van eiwitafschuimer

Dus een eiwitafschuimer, zeker een aanwinst in je filtersysteem. Welke je aanschaft is daarbij wel van belang. Een aantal regels moet je goed in acht nemen bij je aankoop:

De contacttijd tussen water en lucht moet zo lang mogelijk zijn.

De luchtbelletjes moet je zo klein mogelijk zien te houden.

De luchtstroom moet goed verdeeld door de afschuimer gaan.

 

 
Reactie plaatsen