filterborstels, borstelkamer

borstels in een borstel kamer van een meerkamerfilterDe borstelkamer


Een borstelkamer is een voorfilter waar het vuil door de borstels wordt opgevangen. De filterborstels hebben tot doel zoveel mogelijk zwevend organisch vuil tegen te houden. Deze borstels zijn voorzien van dikkere (stevige) haren en dunnere haren. Deze haren houden het vuil vast en filteren zo het vuil eruit.
Het is een goedkope oplossing maar vergt veel onderhoud. Omdat de filterborstels niet hoofdzakelijk gebruikt worden als biologisch medium kunnen ze uit de kamer verwijderd worden om met de tuinslang afgespoten te worden. Het water stroomt constant langs het opgevangen vuil en het vuil zal dan ook makkelijk oplossen in het water als de borstels niet regelmatig gereinigd worden.

eerste kamer de borstel kamer
Belangrijk bij een borstelkamer is vooral het aantal borstels, voor een goede werking dient de kamer vol gepropt te worden met filterborstels. Vaak zit er in een kant en klare meerkamerfilter als eerste de borstelkamer. Bij wat grotere modellen misschien eerst een soort vortex. U kunt dan overwegen om de borstels uit de tweede kamer naar de vortex te plaatsen . Dit geeft u dan meer biologische filterruimte. Zoals al gezegd moeten en de vortex en de borstels toch wekelijks gereinigd worden om  de hoeveelheid grof vuil tot een minimum te houden. Dit kan met gewoon kraanwater, wat echter nooit de bedoeling is als men het biologische gedeelte van de filter schoonmaakt. Dit moet altijd met vijverwater licht gespoeld worden anders is er geen bacterie cultuur meer over.

Voordelen:


Goede werking
Gunstige aanschafprijs
Makkelijk zelf te bouwen
Geringe biologische werking

Nadelen:


Het spoelen van de borstels is een arbeidsintensief, vuil klusje
Het afgevangen vuil wordt niet van het water gescheiden
Dichtslibben van de borstels met draadalg

 

bron: Harry v Barreveld, koieagle.nl
Reactie plaatsen