Meerkamerfilter voor de vijver

meerkamerfilterDe meerkamerfilter is het meest gebruikte soort filter voor een vijver. Het principe werkt met een up- of downflow. Dat houd in dat vijverwater gedwongen word zich door allerlei filtermateriaal heen te wurmen.  Het filtermedia bezit natuurlijk onze goede bacterien, de Nitrosomas en Nitrobacter, en zo word het water biologisch gefilterd.

 

 

 Zaak is dus weer het grof vuil af te vangen voor het echt bij het filtermedia komt. Grof vuil zorgt voor verstopping en ellende.

Het aanhechtingsoppervlak bij filtermateriaal zorgt dus voor de huisvesting van bacteriën. Hier kun je dus mee googelen want een japanse mat heeft minder aanhechting als bv siporax van Sera.

Van belang is ook de zuurstof toevoer in een meerkamer filter. Het omzetten van schadelijke stoffen heeft zuurstof nodig, evenals de bacteriën die het werk doen. Meerkamerfilters worden er te kust en te keur gebouwd door de vijver industrie. Van mooie PP bakken tot polyester filters. Voor ieder wat wils en voor elke portemonnee . Zelfs met een paar kliko's kun je een meerkamerfilter bouwen. Als je maar goed het principe van up- of downflow hanteert. Laat het water door je filter materiaal gaan.

Voordelen:


Prijsgunstig (op het eerste zicht)

het beste filtermateriaal wat er is.Filtermateriaal kan aangepast worden aan een toenemend koibestand

Er kunnen verschillende filtermaterialen ingezet worden, al of niet belucht

Nadelen:


Neemt veel ruimte in
Moeilijk weg te werken omdat het filter op of boven het waterniveau van de vijver moet staan
Goede biologische filtermaterialen zijn duur
Omslachtig spoelen
Waterverbruik bij het spoelen

 

Bron: Harry v Barreveld, koieagle.nl
Reactie plaatsen