Het water komt het filter binnen via een zwaartekracht opstelling of een pompgevoede opstelling . In het filter valt het water door het filtervlies waarbij vuildelen, algen, plantenresten, visafval, etc. worden opgevangen. Op het filtervlies ontstaat een zogenaamde “filterkoek” (opeenhoping van vuil) die de filtratie nogmaals helpt te verbeteren. Tijdens het toenemen van deze filterkoek kan er minder water doorheen waardoor de waterspiegel in het filter gaat stijgen.
Wanneer het maximale waterpeil wordt bereikt activeert de niveauregeling de transportband waarop het filtervlies ligt en brengt het vervuilde vlies naar de daarvoor bestemde opvangruimte . Een geringe oplopende hoek van 30° garandeert dat het vuil op het filtervlies blijft liggen en er niet door het water wordt afgespoeld. Er wordt nieuw vlies van de band getrokken waar het optimaal gezuiverde water weer doorheen kan vallen en daardoor nog eens met zuurstof wordt verrijkt.
De bandfilter / vliesfilter is een voorfilter dat bij sommige systemen ook op de biologische filtering is gebouwd. Zo valt het water door het filtervlies en komt meteen bij het filtermateriaal. Hier word het dan door de nitrificerende bacteriën onder handen genomen en eventueel doorgepompt naar een Uvc.
Voordelen:
Onderhoudsvriendelijk Zeer goede vuil afvang tot 20 micron
Nadelen:
Verbruik van vliesrollen, dus een blijvend kostenplaatje Het vuil blijft in het water Moeilijk stroming in de vijver te creëren