Vliesfilter, Bandfilter

vliesfilter als voorfilterBandfilters/vliesfilters


Het water komt het filter binnen via een zwaartekracht opstelling of een pompgevoede opstelling . In het filter valt het water door het filtervlies waarbij vuildelen, algen, plantenresten, visafval, etc. worden opgevangen. Op het filtervlies ontstaat een zogenaamde “filterkoek” (opeenhoping van vuil) die de filtratie nogmaals helpt te verbeteren. Tijdens het toenemen van deze filterkoek kan er
minder water doorheen waardoor de waterspiegel in het filter gaat stijgen.

Wanneer het maximale waterpeil wordt bereikt activeert de niveauregeling de transportband waarop het filtervlies ligt en brengt het vervuilde vlies naar de daarvoor bestemde opvangruimte . Een geringe oplopende hoek van 30° garandeert dat het vuil op het filtervlies blijft liggen en er niet door het water wordt afgespoeld. Er wordt nieuw vlies van de band getrokken waar het optimaal gezuiverde water weer doorheen kan vallen en daardoor nog eens met zuurstof wordt verrijkt.

alles in 1 bandfilter met bioloog

De bandfilter / vliesfilter is een voorfilter dat bij sommige systemen ook op de biologische filtering is gebouwd.  Zo valt het water door het filtervlies en komt meteen bij het filtermateriaal. Hier word het dan door de nitrificerende bacteriën onder handen genomen en eventueel doorgepompt naar een Uvc.


Voordelen:


Onderhoudsvriendelijk
Zeer goede vuil afvang
tot 20 micron

Nadelen:


Verbruik van vliesrollen, dus een blijvend kostenplaatje
Het vuil blijft in het water
Moeilijk stroming in de vijver te creëren
Reactie plaatsen