koigaller Zuurstof in de vijver

o2-vijver-zuurstofZuurstof O2

Het belang van voldoende zuurstof in de vijver word vaak onderschat. Waarom eigenlijk? Op simpele wijze kun je de gratis lucht toevoegen aan de vijver. Samen met goed water is zuurstof van essentieel belang voor gezond vijveren en succesvol koi houden. Het meten van zuurstof is wat omslachtig dus hoe weet je of er voldoende zuurstof in de vijver zit.

Observeer de koi. Ziet u vissen aan de bovenzijde van uw vijver naar lucht happen of continu bij de waterval hangen, zonder te reageren als u met uw voeremmer naar de vijver loopt , dan is het zuurstof niveau absoluut te laag en moeten er maatregelen getroffen worden. Zonder lucht kunnen wij niet en ook onze vissen niet, ze ademen immers het opgeloste lucht in het water.

Hoe kan het eigenlijk dat we te weinig lucht in de vijver hebben? Nou overmatig algengroei bijvoorbeeld, of te veel vissen in een te kleine waterhoeveelheid.  Dit zijn twee van die typische dingen die te kort aan zuurstof veroorzaken. Ook na een behandeling met medicijnen of een anti-alg product zorgen voor een te kort aan O2.

Toevoegen van lucht doen we zo !vijver-lucht-vijverkoi

Vallend water is een simpele manier van toevoegen O2. Een waterval doet wonderen en is ook nog eens prachtig en prettig om bij je vijver te hebben. Is dit geen optie dan moeten we in de buidel. Een luchtpompje met wat slangen en stenen gaat dan de oplossing bieden. Ook dit kost geen honderden euro's, je bent ongeveer een 150 euro kwijt en een hoop ellende is dan meteen opgelost. Zeker in de zomer moet u de zuurstof goed in de gaten houden. In de winter ligt het verbruik een stuk lager en bezit de vijver al gauw genoeg.
Reactie plaatsen